Вътрешна Изолация – Каква вътрешна изолация е най-добре да поставим и защо?

Вътрешна изолация по принцип се прави с помощта на стиропор или фибран. Когато става въпрос за изолиране на жилище или офис отвътре, нещата стоят по малко по-различен начин. Това е защото не самата изолация се полага по различен начин, а защото се полага именно от към топлата страна на сградата.

Най-често срещаните случаи, когато изолацията се поставя от вътрешната страна

Изолация поставяме определено, за да изолираме помещенията от студа и да запазим топлината в тях. Както вече споменахме най-удачният вариант за това е използването на фибран. Кога е добре той, обаче да се постави от вътре на помещенията?

Когато температурата във вътрешните помещения трябва да се поддържа на едни и същи стойности, без резки отклонения от градусите. За пример могат да бъдат дадени помещения, като закрити басейни и хладилни складове.
Когато искаме да изолираме отопляемо помещение, от такова което не се отоплява и просмуква топлината съответно, ако няма изолация.
При помещения, които са обществени и се използват за определен часови период от деня. Така например в училища, офиси и детски заведения отоплението е излишно през нощта и изолацията спомага задържането на акумулираната топлина през деня.
При случаи, когато поставянето на външна изолация е невъзможно или непрепоръчително.

Къде се поставя вътрешна изолация и защо?

вътрешна изолацияНай-често изолация от вътре на помещенията се поставя на стени, покриви, подове или тавани. Всички тези упоменати пространства граничат с помещения или пространства, които са студени. Тоест това са външни стени, подове, тавани и стени граничещи с неотоплявани зони и покриви, където изолацията спира вятъра и студа. В тези случаи вътрешната изолация служи, като един своеобразен щит. Тя спира вятъра и проникването на по-студен въздух, като по този начин запазва температурата в стаята оптимална.

Плюса на вътрешната изолация е, че изолираните с нея повърхности имат същата температура, като въздуха в помещението. Така за разлика от сградите с външна изолация, при вътрешната температурите могат да са с няколко градуса по-ниски, защото няма циркулация на въздух. Само няколко сантиметра изолационен материал е достатъчен! Могат да се избират изолации покривани с гипс картон, такива, които да останат видими или пък покрити със слой мазилка. Всичко зависи от предпочитанията на хората живеещи в помещенията. Най-удачен фибран за вътрешна изолация е екструдираният  полистирен, който е и най-ефективен изолатор комбиниран с специална фасадна мазилка.