Къде е подходящо да поставим минерална мазилка в дома си?

Минерална мазилка, която сме чували, като понятие, но не сме сигурни, какво точно определя – е мазилка на варо-циментова основа. По правило този тип мазилка е подходяща, както за вътрешна употреба в помещенията, така и за външна употреба на открити пространства. Състава на мазилката е минерален, затова и тя е позната под наименованието минерална. За да положим този вид мазилка не е нужно повърхността да бъде обработена и загладена допълнително. Тази мазилка е единственото ни подходящо решение за мокрите и влажни помещения в жилището. Това е така, защото този тип мазилка има способността да поема влагата, която е в повече и така да регулира климата в едно помещение, че то да не мухляса.

Приложение на една минерална мазилка в интериора на дома

минерална мазилкаОт описанието на самите характеристики на една мазилка с минерален характер се стига до заключението, че тя е много подходяща не само за банята, тоалетната или пералното помещение, но и навсякъде където има налична влага и тя трябва да бъде регулирана в дома ни. Освен, че варо-циментовите машинни мазилки са разнообразни по цвят и фактура, което ги прави много атрактивни по дизайн, те защитават стените на всяка сграда, било то отвътре или отвън.

Вътрешната минерална мазилка и кога е добре тя да се постави?

Най-правилно е вътрешна мазилка от подобен род да се постави преди пода и преди полагането на изолацията и външната мазилка. Така се осигурява нейното навременно и бързо съхнене, което ще допринесе и за по-добрите и качества по регулиране на климата в помещенията. Решението на дома ни с една съвременна, атрактивна и архитектурно оправдана минерална мазила е добро решение. Тази мазилка може да се постави върху стари тапети, керамични повърхности или боядисани стени – стига основата да е здрава. Разходната норма на това покритие за стени и тавани е около до 16 килограма на квадратен метър с дебелина до един сантиметър. Но майсторите и специалистите препоръчват  дебелината на мазилката в интериора да е до 10 милиметра за стени и съответно осем за тавани. Така функциите на регулация са най-оптимални.

При полагането на минерална мазилка върху силно попиващи вода основи се изисква обилно намокряне. При основи с много гладък характер се изисква грунд, а при неравномерно попиващи основи напръскването с разтвор от пясък и цимент е необходимо. Винаги основата на стената или тавана трябва да е здрава, за да е здрава и мазилката положена отгоре!

Докато минералната мазилка съхне е добре, дори задължително да се мокри поне в рамките на до 10 дни и да се проветрява помещението. Самата мазилка съхне около 20 до 25 дни.

Следваща статия саморазливна замазка