Цветове за детска стая

Подходящи цветове за детска стая

цветове за детска стая

Снимка: Pinterest.com

Цветове за детска стая, които са подходящи за комфорта на детето, е нужно да се изберат за стаята му. Тези цветове трябва да са предразполагащи към почивка, защото освен активни игри, занимания и учене, в детската детето и си почива. Нужно е да се намери баланс между активните занимания в къта за тях и активната почивка свързана с детското легло. На пръв поглед боядисването на стените и тавана е лесна задача, но избора на цветове си има характерни особености, за да се постигне лекота, комфорт и все пак индивидуалност в една детска стая. Ето и подходящите цветове и комбинацията им.

Цветове за детска стая – акценти, видове бои и комбинация

Нужно е в стаята на детето боята да е дишаща, да не цапа и да търпи миене (особено за по-малките калпазани). Има качествени латекс бои, бои на варова основа, които не оставят следи и се багрят уникално добре, както и по-специфични бои за стените с декоративен елемент. Ако се спрем на цветовете за стаята на най-малките, то цялостния изглед е добре да бъде светъл, приветлив и успокояващ. В такъв случай най-доброто решение е да заложим на пастелни тонове отразяващи светлината, а не поглъщащи я – така детската стая ще стане топла и уютна. Светло лилава (с повече червен нюанс), бледо розов, морско син или зелен, слънчево жълто и все тонове, които носят радост – са подходящите цветове за една детска стая на малчуган. Бялото е особен цвят за детската стая и изисква доста декорация, за да постигнем лекота и комфорт в интериора, затова и за деца не е препоръчително.

Порасналите вече деца и тийнейджъри имат изявени интереси. Те харесват определени книги, музика, филми, идоли и прочие. За техните детски стаи комбинацията на пастелни тонове, като светло бежово, оранжев, лилаво или пък синьо-зелен е удачна, за да изпъкнат декоративните елементи (снимки, плакати, пана за стена, окачени тавани и други). Важно е цветове за детска стая да допълват идеално целия интериор и да служат, като фон за по нататъшното му развитие! Само така тяхната функция да отворят пространството, да помогнат за разчупването му и да внесат уют ще бъде изпълнена.

Освен това къта за игра и учене винаги е по-активен от приглушената обстановка около детското легло! Всичко поставено с мисъл за околното и пасването му с него е добро за интериора на детската стая, а всичко останало е въпрос на вкус и лични предпочитания.

Красива детска стая

Различните цветове могат да имат различни ефекти върху пространството и върху човека. Цветовете влияят на нашето настроение и поведение повече, отколкото си мислим. Ето защо, изборът на подходящия цвят за детската е особено важен. Използването на много смели и ярки цветове не винаги е добра стратегия. Вместо това опитайте да анализирате всеки цвят и да изберете комбинацията, която ще подхожда най-много на вашето дете. Важно е също и да вземем под внимание мнението на детето за цветове. Какъв цвят иска и да преценим дали е подходящ за стаята. Топли или студени цветове? Какво да изберем?. Проверете в интернет за най-подходящи цветове, които са релаксиращи и успокояващи. Така вашето дете ще се радва на стаята всеки ден като ще му действа успокояващо при учене например. Всичко зависи и от годините на детето. За това за всяко едно семейство всичко е много индивидуално при избор на цвят. Ние работим по поръчка на клиента и винаги можем да ви дадем съвет при избор на цвят.

Топлите цветове помагат за създаването на удобна обстановка, правейки всичко в стаята да изглежда уютно и удобно. Въпреки това, те трябва да се използват в умерени количества, защото някои нюанси пък стимулират и енергизират ума, което е от полза през деня, но не и през нощта.

Студените цветове, от друга страна, имат успокояващ ефект и могат да направят една стая спокойна и просторна. Те не са особено гостоприемни и може да направят пространството студено и неприветливо.

Червеното е сложен цвят. От една страна, той е един вълнуващ цвят, който може да има някои положителни ефекти, но от друга страна може да е прекалено уморителен за очите, което води до главоболие и невъзможност за съсредоточаване.  Можете да използвате червеното в детската стая във формата на малки аксесоари или акцент, а може и с комбинация с други цветове. За това изберете други цветове ако детето ви трябва да учи често през деня.

Розовото е цветът, на който всички се спираме при боядисване на стая за малко момиче. Но, както се оказва, че не е толкова велик, за да го използвате в прекалено голямо количество. Ако боядисате цялата стая в розово, може да стане дразнещо. Така че го използвайте в умерени количества. Опитайте се да избегнете боядисването на стените в розово. Използвайте го за мебелите, килима или декора на стената.

Оранжево и жълто са положителни и весели цветове. Те са свързани с щастие и стимулиране на концентрация. Можете да използвате тези два цвята по много интересни начини, включително и под формата на мебели, като столове или табли.

Синьото е успокояващ цвят, обикновено се свързва с ясно небе и вълни. Той успокоява тялото и ума.

Искате съвет при избор на цветове за детската стая? Търсите майстор за боядисване? Ако отговора на тези въпроси е да, то значи сте на правилното място. Обадете се сега.

Цветове за детска стая