Какво представлява гипсокартонът и как да го използваме?

Гипсокартонът се използва за изграждането на фигури, тавани, дори и за вид изолации, шумоизолации, топлоизолации. В днешно време е доста популярно и модерно използването неговото използване. Необходими материали при работата с гипсокартон са няколко вида. Това са: метал за закрепване, дюбели, видии, вата (минерална) и няколко вида окачвачи, както и самонарезки. За да се постави гипсокартона е необходима ударна бормашина (задължително е да се използв високооборотен електрически винтоверт, специално за гипсокартон). Може да се използва лазер за нивелация (примерно на таван, стени), но може да се използва също и обикновен нивел. Въпреки двата варианта, ние ви препоръчваме да използвате лазер за нивелация, тъй като работата с него е по-лесна, бърза, удобна и точна.

гипсокартон
Що се отнася до гипсокартона, той е изработен (по принцип) на 100% от гипс и нишки. Има три вида гипсокартон – обикновен, син, червен (Fire stoping -огнеупорен, който се използва за шахти и т.н.) и третият е влагоустойчив – предимно се използва за бани. Могат да се издигат стени от него, да се правят тавани, могат да се правят лесно различни, интересни и оригинални, дизайнерски фигури, скрити осветления, с помощта на лунички и лед лампи и т.н., чиято задна част остава зад него.

Гипсокартонът, може да се лепи с помощта на специални или оторизирани за него лепила (вид шпакловка), след което се запълват фугите и видиите (за да не се виждат) с гласфазерна лента и гипсова шпакловка за гипскартон. Следващата стъпка е да се грундира и накрая да се постави избрания цвят. За да запазите по-дълго време използвания гипсокартон е желателно да спазвате няколко лесни, но силно препоръчителни съвета:

На първо място, да не се удря с остри предмети и да няма силов натиск (голям), тъй като повърхността ще стане на дупки. Има въздушно пространство между стената и самия гипсокартон, което се запълва с вата. Могат да се използват различни видове вати като минерална и каменна вата. Основата за самия гипсокартон е използването на метали тип ЦД, УД, различни видове окачвачи, самонарезки, видии и дюбели.

Какво представлява гипсокартонът и как да го използваме?