Тавани от гипсокартон

Какво трябва да знаете за тавани от гипсокартон?

тавани от гипсокартонТака наречените „окачени тавани” или тавани от гипсокартон станаха изключително популярни през последните години.Причината е, че с тяхна помощ могат лесно да се създадат всякакви дизайнерски форми на тавана във всяко помещение, придавайки му уникален вид и атмосфера.

За най-добри резултати се препоръчва използването на качествени материали и професионални услуги, тъй като колкото повече форми ще има и колкото по-разчупени ще бъдат те, толкова по-трудна ще бъде и изработката им. Така, че тук опита и качеството определено имат значение.

Окачените тавани позволяват и да изолирате тавана от вътрешната му страна, което позволява задържане на топлината в помещението. Особено полезно качество за през зимата. Вижте снимки на тавани от гипсокартон.

Ако решите да ремонтирате тавана на помещение по този начин, трябва да имате предвид, че височината му ще се намали поне с 15-20 см. А в зависимост от формите, които искате да постигнете, някои части от тавана могат да намалят височината на стаята дори с повече.

Окачените тавани са чест избор и когато искате да поставите лунички и вградени лампи. Така всички кабели и задни части на осветителните тела остават скрити зад гипсокартона.

За създаването на окачен таван е необходима метална конструкция, която се създава с помощта на различни по вид крепежни елементи. CD и UD-профилите, както и различните видове окачвачи са едни от основните части, с чиято помощ се изгражда металната конструкция.

Отделните части се закрепват помежду си посредством подходящи гвоздеи, дюбели и др. елементи за свързване на отделните крепежни елементи.

Обикновено между рамката, където ще се закрепва самия тавани от гипсокартон и тавана, където е закрепена металната рамка, има разстояние от поне 15-20 см. Това място по желание може да остане празно и кухо, но най-често, може да се запълни и с изолационна вата.

Има различни видове вата (като каменна и стъклена, например), както и различни видове гипсокартон (обикновен, пожароустойчив, водоустойчив), в зависимост от местоположението и целите му.
Формата, наличието на вата и нейния вид, както и вида гипсокартон, обикновено са по избор на клиента или препоръка на специалисти в тази област. Още по темата за гипсокартона може да видите в статията за фигури от гипсокартон.