Фигури от Гипсокартон

Какво трябва да знаем за изграждането на фигури от гипсокартон?

Гипсокартонът позволява изграждането на различни фигури от гипсокартон – както за тавана, така и за стените. Специфичното тук е, че е чуплив, тоест трябва да се действа предпазливо и да се спазват определени препоръки, за да не се начупят листовете или изрязаните части от тях при поставяне.

фигури от гипсокартон

Едно от най-важните неща е избора на размер, на листовете гипсокартон. Понеже на пазара се предлагат различни размери, изберете този, който ще пасне най-добре на ремонтираната част. Препоръчително е частите, които поръчвате да са максимално съответстващи на местата, където ще се поставят (по размери), тъй като на колкото повече се реже един лист гипсокартон, толкова по-голяма е вероятността да се счупи или среже накриво.

От значение е и дебелината на му – не само при рязането, но и при оформянето на фигурите. Дебелината се отразява върху гъвкавостта на листовете. За да станат хубави фигури от гипсокартон е препоръчително използването на качествен гипсокартон.

Цветът на този тип материал по принцип и светло сив и лесно ще се ориентирате от коя страна да го поставите, тъй като от едната има лога и/или надписи, свързани с производителя.

Що се отнася до самите фигури, такива най-често се използват при създаването на окачени тавани. Там могат да се поставят лунички и всякакъв тип ефектно осветление. Освен това формите могат да бъдат най-разнообразни. От обикновен кръг или правоъгълник в средата, до различни разчупени форми.

Специфичното тук е, че в зависимост от избраната фигура, която трябва да се създаде, е възможна употребата на конструкция с две нива. Например, едната част остава със стандартното окачване, което свива тавана с около 15-20 см, а другата с двойно – което допълнително намаля височината на помещението.

Изграждането на фигури може да включва и поставянето на специални LED ленти, които да подсилят ефекта. Употребата на обикновено лампи също не е лоша идея.

А относно трудността, фигурите изградени от правоъгълни форми, са много по-лесни за създаване, в сравнение с елипсовидните. Избора на подходящи фигури от гипсокартон оставяме на вас.