Тавани за спалня

Таванът заема приблизително една шеста от пространството в една стая, но много често той представлява една бяла повърхност ако може така да го опишем. В действителност, дълго време вече бялото се счита не само за най-безопасен, но също и за най-добрият избор за тавани. Винаги може да има изключение и да се боядисат в различен от бял цвят.

Има моменти, когато това наистина е най-доброто решение, но не пропускайте възможността да добавите вълнение и драма в стаята. На доста места таваните за спалня могат да бъдат в различни цветове, но всичко зависи от вашите изисквания.

Светъл или тъмен таван

Като общо правило таваните, които са по-светли от стените, внушават чувството за височина, а тези, които са по-тъмни придават чувството за по-нисък таван. Визуалното намаляване на височината на таваните може да предизвика чувство за уют. Хубаво е да прочетете повече за цветовете и тяхното въздействие върху човека ако се затруднявате при избор на цвят.

Лаковото покритие

Боята за таван обикновено е гладка, но напуканата или сатенена боя предлага само намек за отразяващ блясък. Това е от полза, ако използвате по-тъмен цвят. Приемете обаче, че тавана трябва да е в почти идеално състояние, тъй като боята с по-голям блясък може да привлече вниманието към дефектите на повърхността. Важно е да знаем, че тавана изисква поддръжка след като бъде боядисан. Честото освежаване на тавана може да вкара уют и комфорт в дома ви с минимална инвестиция.

тавани за спалня

Снимка: Pinterest.com

Цветът на тавана може да подобри характера на една стая, но не прекалявайте със смесването на цветовете. За обикновените жилищни площи, използвайте традиционен цвят за тавана, за да не ви уморява.

Белите тавани често са най-добрият избор за една стая. Бялото отгоре визуално не се забелязва, така че вниманието се фокусира върху стените и мебелите. Но пък ако сте решили да боядисате таваните на вашата спалня в друг цвят трябва внимателно да го изберете по ваш вкус и в същото време да пасва с цветовете на стените.

Белият таван може да компенсира интензивния цвят на стената.  Смело боядисаните стени изглеждат по-ярки, а таванът придава височина. Ако стените са бледи, помещението се разширява визуално, а белия таван отваря пространството още повече.

В помещения, които получават оскъдна естествена светлина белия таван спомага за усилване на светлината. Светлината също е фактор и при избор на цвят за таван.

Ако искате да повтаряте цвета от стените да се боядисат и на тавана, но и в същото време да бъде по-светъл нюанс който да изпъква пред стените, разредете боята от стената с бяло в съотношение от около 80 на сто до 20 процента бял цвят. Това може да се направи от специалист и се изисква опит. Ако нямате опит е малко рисковано. Особенно ако използвате малко по-скъпа боя.

Ако една стая е със странна форма и има многоъгълен таван, повторението на цвета на стените по тавана може да опрости формата и унифицира пространството.

Искате да боядисаме качествено вашите тавани за спалня? Независимо в коя стая искате да направим ремонт може да се обърнете към нас. Ще ви посъветваме какво точно се изисква за да станат гладки и красиви вашите тавани и стени.